Rize - Amasya Uçak Bileti
Rize Şehir Rehberi
Doğusunda Artvin batısında Trabzon’un bulunduğu bir ilimiz olan Rize 330.000 nüfusu ile Doğu Karadeniz bölgesinde yer almaktadır.Rize yöresinde yaşayan ilk kavim bitişken dilli, Asyanik Kavmidir. Bölgenin adının ilk defa yazılı bir kaynakta geçmesi MÖ 8 yüzyılda olmuştur. Bir bölgede Tarih Çağının başlaması, ilk defa o bölgenin bir yazılı kaynakta anılması ile olur. Bu yüzden, Çoruh boyları ve Rize bölgesi tarihte ilk olarak, Urartulu II.Sardur´un, MÖ 765 yılında Kars'ın kuzeyindeki Çıldır Gölü’nün güneyinde yer alan Taşköprü Köyü üstündeki kayalıkta kazdırdığı çivi yazılı kitabede, ´Kulki/Kulkha´ olarak geçmiş, sonraki Yunan kaynaklarında da ´Kolk-Kolditler'den bahsedilmiştir. Bu çivi yazılı kitabe, bölge adının yazılı olarak ilk defa bir yerde geçtiği kaynaktır.
Yağmur damlasının çaya dönüştüğü memleket olan Rize, Türkiye'nin en çok yağış alan bölgesinde yer almaktadır. Halkın en önemli geçim kaynağı çay üretimi ve satışıdır.Çay üretiminin çok olduğu ve dünya pazarlarına sunulduğu Rize’de ayrıca balıkçılık da önemli geçim kaynaklarındandır. Özellikle kış aylarında hamsi palamut gibi balık ürünleri tüketimi çok fazladır. Onlarca yayla ve 19 adet buzul gölü bulunmaktadır. Bu göller genelde 2400 metreden sonra görünmekte ve yürüyüş yapmak isteyenlere hayran kalacakları manzaralar sunmaktadır. Yaklaşık 50 adet çay işletmesi bulunmaktadır. İç kesimlerde tulum,sahil kesimlerinde kemençe enstrümanı yaygın olarak çalınmaktadır.
Ülkemizin en yeşil bölgelerinden birine gitmeden önce bavulunuzda 4 mevsime uygun kıyafetlerinizi hazır bulundurun. Çünkü yeşil ile mavinin adeta dans ettiği memlekette bir günde 4 mevsim yaşayabilirsiniz.Yemyeşil çay bahçesinde güneşin gölgesinde denize karşı çayınızı yudumlarken aniden yağmurla karşılaşabilirsiniz. Fakat yağmurun toprak kokusuyla birleşimi ve çayın kokusu ciğerlerinizin bayram etmesini sağlayacaktır. Cennet bahçesini andıran yeşili ve sonsuz mavisi ile rüya gibi bir şehir olan Rize’ye ilk geldiğinizde şehrin tamamını kuş bakışı görebileceğiniz Şahin Tepesi’ne gitmenizi tavsiye ederiz.
Şehir merkezinden birkaç kilometre uzaklıkta olan Rize Kalesi,çay tiryakilerinin vazgeçilmezi olan Rize Botanik Çay Bahçesi,zengin bir koleksiyona sahip Rize Müzesi,içinde yüzlerce dükkanın bulunduğu Tarihi Rize Çarşısı,rafting ve zeplin gibi sporların yapıldığı Fırtına Deresi,Zile Kalesi,ismini muhakkak duyduğunuz şehrin en önemli yaylası olan Ayder Yaylası,Elevit Yaylası,Sal Yaylası,Pokut Yaylası,Kaçkar Dağları Milli Parkı,Gito Yaylası,muhteşem bir manzaraya sahip olan Kıble Dağı Cami,Anzer Yaylası,Ovit Yaylası şehre geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerler arasında yer almaktadır. Eğer siz de yeşilin mavinin muhteşem uyumunu tatmak istiyorsanız Rize uçak biletinizi alarak yola çıkabilirsiniz.
Karadeniz'in cennet köşelerinden biri olan Rize kendine has özgün mutfağı ile Türk mutfağına zenginlik katmaktadır. Balıktan yapılan ve börek şeklinde servis edilen Hamsikoli,kışın vazgeçilmez çorbası Korkoto Çorbası,üzümden yapılan Pepeçura Tatlısı,yörenin en özgün yemeklerinden biri olan Karalahana Çorbası,Çumur,Hamsi Çorbası,Hamsili Pilav,Rize Pidesi,Çayeli usulü Kuru Fasulye,Rize Kavurması,Pekmezli Kabak Tatlısı,Enişte Lokumu,Pazı Tavalası,Hamsi Çığırtası,Rize Simidi gibi yemekleri tadıp Rize Çayını içmeden şehirden ayrılmayın. Yeşil ve mavinin verdiği eşsiz huzuru yaşamak biraz da olsun büyük şehirlerin karmaşıklığından uzaklaşmak istiyorsanız sizin için en doğru adres Rize. Rize uçak bileti alarak büyük keyif alacağınız bir şehir turuna Merhaba diyebilirsiniz.
Biletince.com
Amasya Şehir Rehberi
MÖ 4000 yıllık bir tarihi 7.500 yıllık geçmişi ile Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Amasya Orta Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. Toplamda 7 ilçesi bulunan Amasya’da halkın büyük çoğunluğu merkezde ikamet etmektedir. Son yıllarda turistlerin sıklıkla uğradığı bir yer olan şehre uçak biletinizi alıp güzellikleri ile tanışabilirsiniz.
12. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti’ne katılan Amasya, Çelebi Mehmet ile birlikte 15. yüzyılda Osmanlı topraklarına katılmıştır .Mustafa'nın, Beyazıt'ın, Murat'ın ve birçok şehzadenin yaşadığı bir şehirdir. Şehrin her bir yanında bunların izlerine denk gelebilirsiniz. Bundan dolayı ‘Şehzadeler Şehri’ olarak ta anılmaktadır. Şehrin tarihi dokusu yıllar geçse de pek zarar görmemiştir.Amasya, Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı yıllarında Samsun'a çıkartma yaptıktan sonra Havza üzerinden Amasya’ya gelip Amasya Genelgesinin imzaladığı yer olarak ta bilinir ve bu yüzden büyük önem taşır. Amasya’da Kalkolitik Çağ izleri taşıyan Hamam Tepesi Höyüğü,Ayvalıpınar Höyüğü,Kümbet Höyük,Kaşapınar Höyük,Yoğurtçu Höyük gibi yerlerin olması şehrin geçmiş tarihini gözler önüne sermektedir.Osmanlı dönemde şehzadelerin ve önemli ilim adamlarının yetişmiş olduğu bir yer olan Amasya bunun sayesinde önemli bir kültür merkezi haline gelmiştir.
Amasya ilk zamanlar Hitit belgelerinde Hakmiş ismi ile anılmıştır. Günümüze en yakın isim olarak ‘Amesia’ adı kullanılmıştır. Amesia Ana Tanrıça anlamına gelen Ama ve Ma kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur. Buradan da Ana Kraliçenin şehri anlamını çıkarabiliriz. Selçuklu döneminde Amasya ismini alan şehir bu isimle günümüze kadar gelmiştir.
Halkın temel geçim kaynağı tarım ve ticarettir. Tahıllar,sebze meyveler,şeker pancarı önemli tarım ürünleri olup bu tarımsal ürünlerin alım ve satım ile ilgili yapılan ticaret halkın geçim olanaklarını artırır. Son yıllarda meşhur Amasya elması ve kiraz üretiminde ve satışında da büyük bir artış görülmektedir. Bunun yanı sıra her yıl artan turist sayısı da şehri önemli bir turizm merkezi haline getirmiş turizm halkın bir diğer geçim kaynağı olmuştur.
Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amasya günümüze kadar zarar görmeden gelen tarihi dokusu, gelenek ve görenekleri, zengin kültürel yapısı ile kendine hayran bırakacak bir konumda yer alır. Ferhat'ın Şirin için dağları deldiği yer olan Amasya her tarafı dağlarla çevrili dağların arasına kurulmuş şirin bir şehirdir. Son yıllarda turistlerin uğrak yerlerinden bir yer olan şehirde gezilecek yerleri sıralarsak ;
Amasya Kalesi
Şehrin merkezinde bulunur. Bütün şehri ayağınızın altına serecek olan yapı turistlerin en çok uğradığı yer olarak ön plana çıkmaktadır.
Kral Kaya Mezarlıkları
Kalker kayalardan oluşan anıt mezarlar toplamda 23 adetten oluşmaktadır.
Yalıboyu Evleri
Yeşilırmak etrafına kurulmuş evler Amasya evleri olarak da bilinir. Görüntüleri ve mimari yapılarıyla Amasyayı özetleyen evleri mutlaka ziyaret etmeniz gerekir. Osmanlı döneminin izlerini taşıyan yapılar günümüzde otel bar kafe restoran olarak hizmet vermektedir.
Amasya Arkeolojik Müzesi
Şehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmış o medeniyetlerin izlerini de bu müzede toplamıştır. 13 medeniyete ait izlere rastlayabileceğiniz bir müze olan Amasya Arkeolojik Müzesine 5 tl vererek ya da müze kartınızla ziyaretiniz gerçekleştirebilirsiniz
Amasya Saat Kulesi
1865 yılında o zamanların Amasya valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yeni köprünün yapımı aşamasında zarar gören ve yıkılan saat kulesi 202 yılında yeniden inşa edilmiştir.Şehrin merkezinde yer alan kule şehrin en önemli simgeleri arasında yer almaktadır.
Ayrıca Kapı Ağası Medresesi,Şehzadeler Müzesi,Borabay Gölü,2.Beyazıt Camisi ve Külliyesi,Alçak Köprü,Aynalı Mağara,Yedi Kuğular Kuş Cenneti,Hazeranlar Konağı,Tarihi Hamamlar gezilecek diğer yerlerin başında yer alır.Şehzadeler şehrini uçak biletiniz alarak keşfe çıkabilirsiniz.
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması mutfağını da zenginleştirmiştir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi cevizli haşhaşlı Amasya Çöreği,Çatal Çorbası, Helle Çorbası,Keşkek’i,Bamya Dolması, Patlıcan Çullaması,Bat Yemeği,Göbek Dolması,Kabak Kavuklu Pilavı,Ayva Gallesi,Ciğer Sarması,Meşhur yer alması ve bununla yapılan Elma Tatlısı,Kalburabastı tatmanız gereken tatları arasında yer alır. Dağların arasına inşa edilmiş bu küçük şirin ve tarihi şehri uçak biletinizi alarak ziyarette bulunabilirsiniz