Muğla - Amasya Uçak Bileti
Muğla Şehir Rehberi
Karia bölgesinin en eski şehirlerinden biri olan Muğla şehir merkezinin eski kayıtlarda adı "Mobolia" olarak geçmektedir. M.Ö 1000 yıllarında Dor'ların hakimiyetine giren bölge, M.Ö 228'den sonra Bergama Roma birliğine katılmış ve M.Ö 33 yılında bir Roma eyaleti olmuştur.
Muğla'nın Türklere geçmesi, Menteşe Bey tarafından 1284 de gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra bölge "Menteşe" adıyla anılmaya başlanmıştır. Osmanlı topraklarına 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından katılan bölge, 1402’de Timur'un hakimiyetine girmiş ve Timur tarafından Menteşe Beyliği’ne verilmiş, II. Murat döneminde ise tekrar Osmanlı İmparatorluğunun bir parçası olmuştur. 1811 tarihinde Saruhan, İzmir ve Menteşe Sancakları Kütahya’dan alınarak Aydın Eyaleti’ne bağlanmıştır. 1884 yılında 5 ilçe, 3 bucak ve 329 köyden meydana gelen Menteşe Sancağı 30 Ekim 1913’de Aydın eyaletinden ayrılarak il olmuş ve Muğla adını almıştır. Muğla adının Selçuklu Sultanı Kılıçarslan’ın komutanlarından “Muğlu” Bey’den gelmekte olduğu söylenmektedir. Sizde uçak biletinizi alıp Muğla’yı ziyaret edebilir ve tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Muğla Ege Bölgesinde yer alan, Ortaca, Dalaman, Fethiye, Bodrum, Datça, Marmaris ve Milas gibi tatil merkezleriyle ünlü olan ilimizdir. Ülkemizin en uzun sahil şeridine sahip olan ildir. Akdeniz ikliminin yoğun olduğu ilde 12 ilçe yer almaktadır. En önemli turizm faaliyeti deniz-kum-güneş turizmidir. Turizmin yanında arıcılık, zeytincilik, madencilik gibi ekonomik faaliyetlerde yapılmaktadır. Deniz kum ve güneşin tadına doyamayacağınız Muğla’ya uçak biletinizi almaya geç kalmamanızı tavsiye ederiz.
Muğla ilinin en meşhur yöresel yemekleri, kuzu ve oğlak etinde yapılabilen Püryan Kebabı, Bodrum’un Paşa Makarnası ve Saraylısı, Datça’nın Mürdümerik Çorbası ve Harnup Pekmezi’dir.
Muğla merkez’de yer alan Gökova Körfezi, Akyaka Beldesi, Saburhane görülmeye değer turistik alanlardır. Bugün Bodrum, tarihi ve arkeolojik değerleriyle tercih edilen bir tatil beldesi; Milas ise kültürel mirası ve çevresel zenginlikleri ile öne çıkan bir yerleşim merkezidir. Bodrum Kalesi, Su altı Arkeoloji Müzesi, Fethiye Af Kule, Ölüdeniz, Milas Müzesi, Halikarnas Mozolesi gibi eşi benzeri olmayan turizm merkezlerini uçak biletinizi alıp ziyaret ederek tatil yapabilirsiniz.
MUĞLA DALAMAN HAVA LİMANI
Hava limanı yapımına 1976 yılında başlanmış, 1981 yılında tamamlanarak uluslararası sivil hava trafiğine açılmıştır. 175’i hizmet alımı olmak üzere 516 personel ile hizmet verilmektedir. Personelin % 60’ı ön lisans ve lisans mezunu, %20’si iyi derecede yabancı dil bilmektedir. Otopark kapasitesi 1355 araç, şehre uzaklığı 6 km olup, ulaşım HAVAŞ ve taksi ile sağlanmaktadır.
MUĞLA MİLAS- BODRUM HAVA LİMANI
Türkiye'nin, Ege Bölgesindeki en yoğun hava limanı olan, resmi adı ile "Muğla Milas-Bodrum Hava Limanı" 1997 yılında uluslararası trafiğe açılmıştır. Muğla ili sınırları içinde, Antik Karya'nın iki önemli şehri Milas ve Bodrum arasında yer almaktadır. Adını bu iki şehrin geniş tarihi mirasından alan hava limanı, bir iç hat bir dış hat terminali ile yılda üç milyona yakın yolcuya hizmet vermektedir.
Muğla Milas-Bodrum Hava limanı, 01.04.1997 tarihinde hizmete açılmış olup o tarihte yapılan terminal binası ile iç ve dış hat yolcularına hizmet vermeye başlamıştır. Yap-işlet-devret
modeline göre 5.000.000 yolcu/yıl kapasiteli, 95.683 m2 kapalı alana sahip yeni bir dış hatlar terminal binası yapılarak 16.05.2012 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştır.
Sizde uçak biletinizi alarak Muğla Dalaman Hava Limanı veya Muğla Milas-Bodrum Hava Limanı’na hava yolu ulaşımını sağlayabilir, Muğla'yı ziyaret edebilir ve tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Havalimanları Tümü
Biletince.com
Amasya Şehir Rehberi
MÖ 4000 yıllık bir tarihi 7.500 yıllık geçmişi ile Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Amasya Orta Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. Toplamda 7 ilçesi bulunan Amasya’da halkın büyük çoğunluğu merkezde ikamet etmektedir. Son yıllarda turistlerin sıklıkla uğradığı bir yer olan şehre uçak biletinizi alıp güzellikleri ile tanışabilirsiniz.
12. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti’ne katılan Amasya, Çelebi Mehmet ile birlikte 15. yüzyılda Osmanlı topraklarına katılmıştır .Mustafa'nın, Beyazıt'ın, Murat'ın ve birçok şehzadenin yaşadığı bir şehirdir. Şehrin her bir yanında bunların izlerine denk gelebilirsiniz. Bundan dolayı ‘Şehzadeler Şehri’ olarak ta anılmaktadır. Şehrin tarihi dokusu yıllar geçse de pek zarar görmemiştir.Amasya, Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı yıllarında Samsun'a çıkartma yaptıktan sonra Havza üzerinden Amasya’ya gelip Amasya Genelgesinin imzaladığı yer olarak ta bilinir ve bu yüzden büyük önem taşır. Amasya’da Kalkolitik Çağ izleri taşıyan Hamam Tepesi Höyüğü,Ayvalıpınar Höyüğü,Kümbet Höyük,Kaşapınar Höyük,Yoğurtçu Höyük gibi yerlerin olması şehrin geçmiş tarihini gözler önüne sermektedir.Osmanlı dönemde şehzadelerin ve önemli ilim adamlarının yetişmiş olduğu bir yer olan Amasya bunun sayesinde önemli bir kültür merkezi haline gelmiştir.
Amasya ilk zamanlar Hitit belgelerinde Hakmiş ismi ile anılmıştır. Günümüze en yakın isim olarak ‘Amesia’ adı kullanılmıştır. Amesia Ana Tanrıça anlamına gelen Ama ve Ma kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur. Buradan da Ana Kraliçenin şehri anlamını çıkarabiliriz. Selçuklu döneminde Amasya ismini alan şehir bu isimle günümüze kadar gelmiştir.
Halkın temel geçim kaynağı tarım ve ticarettir. Tahıllar,sebze meyveler,şeker pancarı önemli tarım ürünleri olup bu tarımsal ürünlerin alım ve satım ile ilgili yapılan ticaret halkın geçim olanaklarını artırır. Son yıllarda meşhur Amasya elması ve kiraz üretiminde ve satışında da büyük bir artış görülmektedir. Bunun yanı sıra her yıl artan turist sayısı da şehri önemli bir turizm merkezi haline getirmiş turizm halkın bir diğer geçim kaynağı olmuştur.
Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amasya günümüze kadar zarar görmeden gelen tarihi dokusu, gelenek ve görenekleri, zengin kültürel yapısı ile kendine hayran bırakacak bir konumda yer alır. Ferhat'ın Şirin için dağları deldiği yer olan Amasya her tarafı dağlarla çevrili dağların arasına kurulmuş şirin bir şehirdir. Son yıllarda turistlerin uğrak yerlerinden bir yer olan şehirde gezilecek yerleri sıralarsak ;
Amasya Kalesi
Şehrin merkezinde bulunur. Bütün şehri ayağınızın altına serecek olan yapı turistlerin en çok uğradığı yer olarak ön plana çıkmaktadır.
Kral Kaya Mezarlıkları
Kalker kayalardan oluşan anıt mezarlar toplamda 23 adetten oluşmaktadır.
Yalıboyu Evleri
Yeşilırmak etrafına kurulmuş evler Amasya evleri olarak da bilinir. Görüntüleri ve mimari yapılarıyla Amasyayı özetleyen evleri mutlaka ziyaret etmeniz gerekir. Osmanlı döneminin izlerini taşıyan yapılar günümüzde otel bar kafe restoran olarak hizmet vermektedir.
Amasya Arkeolojik Müzesi
Şehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmış o medeniyetlerin izlerini de bu müzede toplamıştır. 13 medeniyete ait izlere rastlayabileceğiniz bir müze olan Amasya Arkeolojik Müzesine 5 tl vererek ya da müze kartınızla ziyaretiniz gerçekleştirebilirsiniz
Amasya Saat Kulesi
1865 yılında o zamanların Amasya valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yeni köprünün yapımı aşamasında zarar gören ve yıkılan saat kulesi 202 yılında yeniden inşa edilmiştir.Şehrin merkezinde yer alan kule şehrin en önemli simgeleri arasında yer almaktadır.
Ayrıca Kapı Ağası Medresesi,Şehzadeler Müzesi,Borabay Gölü,2.Beyazıt Camisi ve Külliyesi,Alçak Köprü,Aynalı Mağara,Yedi Kuğular Kuş Cenneti,Hazeranlar Konağı,Tarihi Hamamlar gezilecek diğer yerlerin başında yer alır.Şehzadeler şehrini uçak biletiniz alarak keşfe çıkabilirsiniz.
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması mutfağını da zenginleştirmiştir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi cevizli haşhaşlı Amasya Çöreği,Çatal Çorbası, Helle Çorbası,Keşkek’i,Bamya Dolması, Patlıcan Çullaması,Bat Yemeği,Göbek Dolması,Kabak Kavuklu Pilavı,Ayva Gallesi,Ciğer Sarması,Meşhur yer alması ve bununla yapılan Elma Tatlısı,Kalburabastı tatmanız gereken tatları arasında yer alır. Dağların arasına inşa edilmiş bu küçük şirin ve tarihi şehri uçak biletinizi alarak ziyarette bulunabilirsiniz