Muş - Kastamonu Uçak Bileti
Muş Şehir Rehberi
Muş’un bilinen tarihi Urartular'a kadar gitmekte Urartular’dan öncesi ise bilinmemektedir. Urartular’dan sonra Medler,Persler,Romalılar,Partlar,Ermeniler bölgede hakimiyeti sağlamış ve izlerini bırakmışlardır. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapması ve hristiyanlığın yayılmasıyla bölgede değişiklikler meydana gelmiştir. Türkler'in Anadolu’ya gelmesiyle, Türk İslam Kültürü yaygınlık göstermeye başlamıştır. Bir çok tarihi olaya şahitlik etmiş topraklar Türkler için çok önemli bir noktadadır. Anadolu'nun kapısının Türklere tamamen açıldığı ve bugünkü Türkiye devletinin temellerinin atıldığı Malazgirt Savaşı (1071) bu topraklar üzerinde yapılmıştır. Tarihimizde çok önemli bir yeri olan bu nadide şehrimizi uçak bileti alarak daha yakından görebilirsiniz.
Doğu Anadolu'nun Yukarı Murat - Van bölümünde, Çar Deresi ve Komi Deresi arasındaki düz bir ova etrafında kurulmuş bir şehir olan Muş’un Malazgirt, Hasköy, Varto ,Bulanık ve Korkut olmak üzere 5 ilçesi bulunmaktadır.
Şehir eski dönemlerde Taran,Tarun ve bol su anlamına gelen Muşa gibi isimlerle anılmıştır. Türklerin bölgeyi işgalinden sonra bugünkü ismini almıştır. Her yıl Nisan ayının sonu Mayıs ayının başında çıkan ve şehre büyük bir ihtişam kazandıran Muş lalesi ve bunun için yapılan festivalleri Muş’un simgesi haline gelmiştir. Şehrin bir başka önemli simgesi ise Muş Üzümü ve bu üzümden yapılan şaraplardır.
Tarihi dokusu ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Türkler için çok önemli bir noktada olması yerli yabancı bir çok turistin ilgisini çekmektedir.Anadolu kapısı ile Türklerin Anadolu’ya geçişini sembolize eden sütunlar ve boşluklardan oluşan Malazgirt Zafer Anıtı,Malazgirt Savaşından kalma Malazgirt Kalesi, şehrin ortasında bulunan en ve önemli simgelerinden biri olan Muş Kalesi,Arak Manastırı,karşı karış tarih kokan geleneksel Muş Evleri,bir Selçuklu mimarisi olan Murat Köprüsü,Muş Ulu Cami,Yıldız Han,Hamurpet(Akdooğan) Gölü,Varto Kayalıdere Ören Yeri,Alaaddin Bey Cami ve Hamamı,Güzeldağ Kayak Merkezi,İbrahim Samidi Türbesi,Kesikbaş Türbesi şehrin görülmeye değer yerleri arasındadır.
Sebze yemeğinden etli yemeğine salatasından tatlısına kadar Muş’un, kendine has mutfağı ile bir çok şehirden farklı mutfak kültürü bulunmaktadır. Muş mutfağının baş tacı yoğurt ve tereyağı ile servis edilen Muş Köftesi,Domatesli Lahana Dolması,meşhur Muş böreği, bol soğan ve lahanadan oluşan yoğun baharatlı Çorti, Hez Dolması, Keşkek, yöresel yemeklerden Cavbelek,Mirtöge,Herse,Kaburga Dolması,Ayran Aşı,Kırçik,Hellim Aşı,Güllük,Kenger,Sıpıdak,Uçkun,Kak,Teter Helvası şehrin en önemli yemekleri olup mutlaka tadılması gereken türdendir. Muş uçak biletini alarak tarih kokan şehrimizi gezip yöresel yemeklerini büyük bir zevkle tadabilirsiniz.
Havalimanları Tümü
Biletince.com
Kastamonu Şehir Rehberi
Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan Kastamonu'nun bilinen tarihi Hitit İmparatorluğu ile başlamaktadır. Hititlerden sonra Frigyalılar ve Lidyalıların egemenliğine geçen şehirde Persler,Makedonlar,Kimmerler,Pontus Krallığı,Romalılar,Bizanslılar egemenlik kurmuşlardır. Türklerin Anadolu’ya gelmeye başlamasıyla Anadolu Selçuklularına,Çobanoğullarına, Danişmentlilere,Candaroğullarına ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmıştır. Eski çağlarda ‘Gastamonna,Kastamon,Kastamüniye,Kastomini gibi isimlerle anılmış Cumhuriyet döneminden itibaren Kastamonu adı ile alarak günümüze kadar gelmiştir.
Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşlarında lojistik destek açısından en güvenilir yerde bulunan ve savaşa destek için malzeme,cephane, ve asker yardımında büyük fedakarlık gösteren bir il olan Kastamonu bu savaşlarda en çok şehit veren şehirlerimizin başında yer alır. Camileri, türbeleri,hanları,hamamları,minareleri,medreseleri,konakları,şelaleleri,kanyonları ile eşsiz bir doğal ve tarihi zenginliğe sahiptir. 2018 yılında Dünya Kültür Başkenti listesinde yer alan Kastamonu yıl boyunca bir çok turiste ev sahipliği yapmakta ve ziyaretçilerine çok fazla seçenek sunmaktadır.Kastamonu uçak bileti alarak ülke tarihi için çok önemli bir konumda olan şehrimizi gezebilirsiniz.
Ilgaz ve Küre Dağları arasında kurulmuş bir şehir olan Kastamonu'nun hatırı sayılır sayıda gezilecek yeri vardır.Şehrin en büyük ve en önemli dini merkezi olan Şeyh Şaban-ı Veli Kilisesi,bölgenin en önemli doğal yapıları arasında bulunan Ilgaz Dağı ve Küre Dağı, kışın yoğun bir şekilde turist ağırlayan Ilgaz Kayak Merkezi, içinde çok sayıda kanyon ,şelale, mağara, bulunan Küre Dağları Milli Parkı,Dünyanın en büyük 4.mağarası olarak gösterilen Ilgarini Mağarası,İstiklal Yolu Tabiat Parkı,Nasrullah Cami,Cumhuriyet Meydanı ve Şehit Şerife Bacı Anıtı,İsmail Bey Külliyesi,Mahmut Bey Cami,Kastamonu Saat Kulesi,Ahşap Köy Evleri,Gideros Koyu,Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi,Ilıca Şelalesi,Evkaya Mezarlıkları,Yakupağa Külliyesi,Çatak Kanyonu,Valla Kanyonu,Kastamonu Arkeoloji Müzesi,Rıfat Ilgaz Müzesi,Loç Vadisi,110 metrelik bir tepeye kurulmuş olan Kastamonu Kalesi güzellikleri ile görmeye değer yerlerdir.
Kastamonu mutfağı kendine has mutfağıyla ziyaretçilerine eşsiz bir ziyafet sunar. En kaliteli sarımsağın yetiştiği yer olan Kastamonu, Taşköprü Sarımsağı,İnebolu Kestanesi ve Üryani Eriği ile ünlüdür. Ayrıca Etli Ekmek,Pastırmalı Ekmek,Çekme Helva,Ekşili Pilav,Keşkek,Tirit,Ecevit Çorbası,Banduma,Biryan Kuyu Kebabı,Muklama,Patates Paçası,Siyez Bulgur Pilavı,İnebolu Simidi,Kastamonu Pastırması,Kaşık Helvası,Cırık Tatlısı,İncir Dolması,Üryan Eriği Hoşafı yöresel yemekleri arasında yer almaktadır. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra tadına doyamayacağınız yemekleri ile size eşsiz bir şehir turu sağlayacak Kastamonu bir uçak bileti kadar uzağınızda.