Şanlıurfa - Konya Uçak Bileti
Şanlıurfa Şehir Rehberi
Fırat ve Dicle Nehirlerinin üstüne kurulmuş tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şanlıurfa bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. On iki bin yıllık geçmişe sahip Peygamberler Şehri olarak da bilinen şehir zengin kültürel mirası ile bir açık hava müzesi görünümündedir. Şehrin bilinen eski adı ve hala halk arasında kısaca söylenen ‘Urfa’dır. Kurtuluş Savaşında halkın gösterdiği büyük başarıdan dolayı 1984 yılında ‘Şanlı’ unvanı almıştır.Cilalı Taş Devrinden itibaren yerleşim olduğuna inanılan şehirde Sümerler,Akkadlar,Babiller,Asurlar,Persler,Eblalar,Bizanslılar,Romalılar,Aramiler egemenlik sürmüştür.
Kendine özgü kültürü,sıra geceleri, zengin mutfağı, efsaneleri, tarihi ve doğal dokusuyla Güneydoğunun en güzel şehirlerinden biri olan Şanlıurfa birçok ilke de imza atmıştır. Bazı kaynaklarda Nuh tufanından sonra kurulan il şehir olarak söylenirken bilinen en eski yerleşim merkezi Göbeklitepe’de bu şehrimizde yer almaktadır. Buğday tarımının ilk yapıldığı yer olan Şanlıurfa aynı zamanda islamiyetin ilk camilerinden biri olarak gösterilen Ulu Cami’yede ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın bilinen ilk üniversitesi Harran Üniversitesi de Şanlıurfa'da yer almaktadır.Ülkemizin en çok arkeolojik kazı yapılan şehirlerinden biridir. Müze Şehri olarak da bilinmektedir.
Halkın temel geçim kaynağı tarım ve tarıma dayalı sanayidir. Bunun yanında gelişmiş inanç,kültür ve gastronomi turizmine sahip olması şehre bir çok turistin gelmesine katkı sağlamakta buda şehrin ekonomik kalkınmasını artırmaktadır.
Şehrin kültürel özelliklerini yansıtan tarihi çarşıları,açık hava müzesini andıran mimari dokusu, birden fazla müzesi,doğal tarihi ve kültürel yapının yanı sıra gelişmiş inanç turizmi ve zengin bir mutfak kültürü olması sebebi ile her yıl büyük oranda turist ağırlamasına olanak sağlamaktadır. Gezilecek görülecek yerleri oldukça fazladır.
Bunların başında şehrin simgesi haline gelmiş ve şehirle özdeşleşmiş bir çok efsaneye konu olan Balıklı Göl,tarihi evleri ile meşhur Harran,islamiyetin ilk camilerinden biri olan Ulu Cami, en eski yerleşim merkezi olarak bilinen Göbeklitepe,nefes kesen güzelliği ile adeta cennetten bir bahçeyi anımsatan Halfeti(aynı zamanda dünyada siyah gülün yetiştirildiği tek yerdir ),zengin bir tarihi geçmişe sahip Urfa Kalesi,Eyüp Peygamber Müzesi,Müslüm Gürses Müzesi,Şanlıurfa Müzesi,Şuayb Antik Şehri,Fırfırlı Cami,Selahaddin Eyyubi Cami,Hasan Padişah Cami,dünyanın ilk üniversitesi olan Harran Üniversitesi,Bazda Mağaraları,Şeyh Yahya Hayat El-Harrani Türbesi gelmektedir. Mutlaka görülmesi gereken şehirlerin başında yer alan Şanlıurfa’ya uçak bileti alarak gidebilir pişman olmayacağınız deneyimler yaşayabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu'nun karakteristik özelliğini taşıyan Şanlıurfa bol acılı,baharatlı ve bol salçalı bir mutfak kültürüne sahiptir. Misafir ağırlamayı çok seven ve bolluk bereket getirir anlayışına sahip insanların çokça olduğu bir kent olmasından dolayı masalar hep kalabalık olmaktadır.Halil İbrahim Sofralarının kurulduğu kalabalık eğlenceli ve misafirlerin masalardan hiç eksilmediği bir mutfak anlayışına sahip Şanlıurfa’nın en meşhur yemeği hiç kuşkusuz Urfa Kebap ve Çiğ köftedir. Bunun yanında Patlıcan Kebap,Borani,Şıllık,Ayran Çorbası,Bostana,Sarı Çorba, Pıt Pıt,Çağala Aşı, Sarımsak Aşı,Su Kabağı,Soğan Tavas,İsot Çömleği,Erik Tavası,Meyan Şerbeti,Ekmek Aşı,Lebeni,Aya Köftesi,Sini Taraklığı,Semsek diğer meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Bu tatlardan mahrum kalmamak için Şanlıurfa uçak bileti alarak almalı bu tatları yerine tatmalısınız.
Şanlıurfa Popüler Uçuş Noktaları
Biletince.com
Konya Şehir Rehberi
Yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük şehri olan Konya, geçmişte de doğunun ve batının geçiş noktasında yer aldığından tarih boyunca birçok kültürün buluşma noktası olmuştur. Hititler ve Frigler’in bölgeye hakimiyetinden sonra Antik dönemde Romalılar tarafından yedi coğrafi bölgeye ayrılan Konya, İkonium olarak adlandırılmıştır. Roma döneminde İmparatorların adlarıyla değişmiş, Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium gibi isimlere dönüşmüştür. Bizans kaynaklarında Tokonion olarak geçen Konya’ya Yconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia isimleri yakıştırılmıştır. Arapların Kuniya dedikleri bu isim, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de değişmemiş, günümüze kadar gelmiştir. Konya uçak bileti ile büyük bir tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz.
1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türk topraklarına giren şehir, Anadolu Selçuklu Devletinin başkenti olmasıyla ilim, irfan, kültür ve sanatın da merkezi olmaya başlamıştır.Bu şehir Hazret-i Mevlana'nın şehridir. Öyle ki şehir de kendisine gelmek isteyenleri Mevlana'nın şu davetiyle çağırmaktadır. “Gel, ne olursan ol yine gel. İster kafir, ister ateşperest, ister putperest ol, yine gel ‘’ sözüyle kapılarını yerli ve yabancı turistlere bu evrensel mesajla açmıştır.
Modern konaklama tesisleri ile doyulmaz doğasıyla, şaheser tarih, kültür ve sanat varlıklarıyla üç büyük dinin birbirinden önemli hatıra iz ve eserleriyle Konya, giderek artış gösteren bir turizm bölgesidir. Meydanları, parkları, ibadethaneleri, caddeleri, sokakları ile geçmiş, günümüz ve gelecek arasında müthiş bir bağ kuran görkemli bir şehirdir Konya.
Mevlana Celaleddin Rumi örnek kişiliği ve çağları aşan mesajlarıyla binlerce hayranını “Yeşil Kubbe” altında misafir eder. O kadar ki Mevlana Müzesi yurdumuzun ziyaretçisi en çok olan müzesidir. Karatay Müzesi, İnce Minareli Medrese, Sırçalı Medrese, Etnoğrafya Müzesi, Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi gibi nice müze ve kütüphaneler de Konya'nın ünlü zenginlikleri arasında yer alır.Akşehir Eber Gölü, Sille, Beyşehir Gölü ve Milli Parkı, Hadim Yer Köprü Şelalesi, Alaaddin Tepesi, Meram Bağları, Kültür Park, Japon Parkı, Hadimi Park, Kelebekler Vadisi, Tınaztepe Mağarası ve Dünya UNESCO Mirası Listesinde bulunan Çatalhöyük gibi yüzlerce doğal ve beşeri güzellikler şehri süslemektedir.Konya uçak bileti alarak göz kamaştıran bu güzel mekanları görüp gezme fırsatı yakalayın.
Çok köklü ve zengin bir mutfak kültürü bulunan bir şehirdir Konya.Dünyada adına anıt mezar yaptırılan ilk aşçıbaşının Konya’da bulunduğunu söylemek Konya mutfağının ihtişamını belirtmeye yetecektir. Konya mutfağının en ilgi çekici özelliği kurallaşmış davet yemekleridir. “Düğün (Konya) Pilavı” en meşhur davet yemeğidir ve çeşitli yemeklerin bir araya gelmesiyle oluşur. Tabi ki Konya denilince akla ilk gelen ise “Etli ekmek”tir. Başka bir davet yemeği Bamya Çorbası ve kuzu etiyle yapılan Çebiç mutfağın vazgeçilmez tatlarındandır.Fırın Kebabı,Sac,Su Böreği,Tandır Böreği, Arapaşı Çorbası,Etli Topalak,Etli Yaprak Sarma, Yoğurt Çorbası, Papara, Un Helvası, Dilberdudağı Tatlısı, Mevlana Böreği damak tadına düşkünler için vazgeçilmeyen lezzetlerdendir.